Anne Christine Flø (Bergen)Anne Christine Flø er utdannet klassisk sanger og pedagog ved Universitet i Agder og i Stavanger, og har siden tatt en master i logopedi der hun har kunnet fordype seg i stemmens anatomi og funksjoner.

Hun er lidenskapelig opptatt av en sunn bruk av stemmen, både i tale og sang, og kan hjelpe med forebygging og veiledning i god stemmehygiene, samt gjenvinne en sunn stemmebruk om man har fått vansker med stemmen. Det å skulle synge for noen eller jobbe med stemmebruk er personlig og krever trygghet og tillit til pedagogen. Derfor er Anne Christine opptatt av å skape et trygt og godt arbeidsrom der eleven kan få prøve og feile og eksperimentere med stemmen.

En stemmevanske kan være funksjonell, det vil si at det er bruken av stemmen som fører til problemene, eller det kan komme av sykdom eller strukturelle endringer på stemmeorganet. Strukturelle endringer kan også oppstå ved langvarig feil stemmebruk. Vansker med stemmen kan oppstå hos alle, i alle aldre, og kan komme til uttrykk som tretthet i stemmen, klumpfølelse i strupeområdet, heshet eller svak eller presset lyd på stemmen. En stemmevanske kan være en subjektiv opplevelse av at noe ikke føles bra når man bruker stemmen, og det er ikke nødvendigvis alltid at man hører det på stemmen at noe er galt.  

Heshet som har vart sammenhengende i lengre enn to uker bør sees på av lege for å utelukke alvorlig sykdom.

Anne Christine kan gi logopedisk hjelp til deg som har stemmevansker, enten du er sanger eller kjenner vansker med talestemmen. I tillegg underviser hun i sang, hovedsakelig klassisk, men tar  også gjerne imot deg som vil jobbe med sangteknikk i andre sjangere.

For logopedisk behandling er det egne satser fastsatt av Norsk Logopedlag, og man kan få dekket kostnader hvis man har henvisning fra lege.


Anne Christine underviser på avd. Verftet på onsdager. Ta kontakt på e-post for forespørsel om timer: annechristine@sangsenter.no