Møt pedagogen: Camilla Myhrer-NæssMøt pedagogen: Camilla Myhrer-Næss

Foto: Stine K. Nash

Hei Camilla! Kan du fortelle oss litt om deg selv?

Klart det! Jeg er en østlending som har forvillet seg til denne våte, ville vesten. Jeg kommer egentlig fra Hamar, men etter lærerstudiene her i Bergen ble jeg værende. Nå har jeg vært «bergenser» i over 20 år! Ja, og så er jeg stolt mamma til en gutt og jente på 12 og 14 år og er gift med Petter.

Det er så godt å ha deg i Bergen, og fortell, hva driver du med til vanlig?

Jeg har jobbet i over 15 år som lærer i grunnskolen, og har stortrivdes i jobben min der hvor jeg får være en del av barns liv og læring. Likevel er den kreative delen av meg for sterk til å bare jobbe som lærer. Jeg MÅ synge og jobbe med musikk  for å trives!

Jeg sluttet nemlig å synge da jeg var i 20-årene. Livet har sine opp- og nedturer, og jeg sluttet å være kreativ da det begynte å butte imot. Etter mange år uten særlig sang gikk det opp for meg at jeg blir jo dårlig av å ikke synge, og jeg begynte så å øve litt og litt. Jeg begynte gradvis å bli kreativ igjen, og selv om det høres klisjéaktig ut, så fant jeg tilbake til meg selv igjen gjennom sangen.

Så utrolig bra at du fant tilbake til sangen!

Ja, jeg kjenner at dette er noe jeg brenner for, at folk skal være tro mot seg selv, hvem de er og ikke er. Det ligger så mye identitet i stemmen og sang kan for mange være en veiviser tilbake til seg sitt innerst «jeg». Gjennom sang finner mange styrke til å gjøre de endringer som kanskje må til i livet deres, og man kan finne en enorm glede og tilfredsstillelse gjennom sang! Det er blitt gjort så mye forskning som viser at sang har en enorm effekt på både vår fysiske og psykiske helse.

Har du noen spennende prosjekter på gang?

Jeg skulle veldig gjerne svart at jeg har MANGE prosjekter på gang, men hjertet og lysten er ofte større enn hodet og tiden, haha! Jeg har noen småjobber her og der i tillegg til jobben som lærer og sangpedagog, og så har jeg noe i gjære som ikke er helt ferdig planlagt enda. Dette er noe jeg har tenkt på lenge, så jeg gleder meg til fortsettelsen av 2019 og se hva det ender opp som. Ellers stortrives jeg med sangelevene mine på Sangsenteret, dette er noe jeg synes er veldig gøy! Jeg er også på jakt etter band! Det kan du skrive, så kanskje det dukker opp noen dyktige musikere som er gira på å spille noe jazzy soul en dag! Hehe.

Hvordan jobber du på Sangsenteret?

Jeg er nok en pedagog på min hals. Jeg synes det er utrolig spennende å prøve å formidle sangteknikk og sang til ulike mennesketyper, på den måten DE lærer best. Jeg har et sterkt ønske om å være fleksibel i måtene jeg forklarer på, slik at elevene får tips som passer deres læringsstil best. Noen lærer best ved å høre lytteeksempler eller få logiske forklaringer på hvordan ting skal gjøres. Andre trenger å ha noe visuelt å se på, mens andre igjen er veldig kinestetiske og lærer best ved å bruke kroppen sin. Dette er jo noe jeg aldri blir ferdig med å lære og utvikle, men forhåpentligvis har jeg noen triks i ermet for de fleste typene.

Foto: Mathias Aaen Thuesen

Du har jo en veldig spennende utdanning fra København. Kan du fortelle om den? 

Ja. I tillegg til Adjunkt med tilleggsutdanning har jeg 3-årig sanger/sangpedagog-utdannelse fra Complete Vocal Institute i København og underviser derfor i Komplett sangteknikk (CVT). Det kan høres ut som om vi CVT- pedagogene tror vi har løsningen på alt når teknikken heter «komplett». Det vi derimot mener er at sangstemmen er et instrument som vi alle har, men som vi bruker ulikt ut fra hvilken sjanger vi ønsker å synge og hvilke lyder vi ønsker å lage. Stemmen kan lage utrolig mange lyder, alt fra opera til distortion, og vi tror at alle disse lydene kan gjøres på en sunn måte. Derav navnet «komplett». Jeg pleier å forklare det slik at CVT (Komplett Sangteknikk) er et slags kart over stemmen. Når sangeren vet hvor han/hun vil kan vi ta opp kartet, finne ut hvor sangeren er nå, for så å finne ut hvilken vei han/hun må gå for å nå dette målet.

Det som er spennende med CVT er at jeg får gleden av å undervise veldig mange forskjellige sangere med veldig forskjellige ønsker! Det digger jeg.

Tusen takk for praten, Camilla 🙂

 


 

Camilla på Sangsenteret:

 • Bestill sangtime hos camilla@sangsenter.no
 • Les mer om Camilla her
 • Kurs i vår:

  Introduksjonskurs i CVT lørdag 19/1
  TeenSing i vinterferien Torsdag 28/2 og Fredag 1/3
  Workshop i Improvisasjon torsdag 28/3 (sammen med Ingrid Eggen)
  Workshop «Sang og Barn» torsdag 28/3 (sammen med Ingrid Eggen)
  Workshop «Formidling» Lørdag 30/3
  «Pop Up  kor» 6.- 7. april