Møt pedagogen: Guro DugstadHei Guro, hvordan går det med deg ?
Takk, det går fint! Travel, men det er jeg vant til, så det går bra! Jeg begynner å bli klar for VÅR, det skal bli deilig:-)

Kunne ikke vært mer enig! Kan du fortelle litt om hvem du er og hva du driver med for de som ikke kjenner deg? 
Jeg heter Guro Dugstad, er 38 år, født og oppvokst i Bergen. Jeg tok musikkutdannelsen min i London før jeg videreutdannet meg ved Norgens Musikkhøgskole i Oslo og siden ved Complete Vocal Institute i København. Ved siden av sang jobber jeg med en stor mediekonferanse som går av stabelen her i Bergen hvert år i mai. Ellers er jeg mamma til Ida (7) og Kasper (5), og stort mer enn det rekker jeg ikke!;)

Mediekonferansen nærmer seg jo veldig, jobber du med noe utenom dette for tiden?
Ja, jeg jobber som sangpedagog og utøvende sanger sammen med en snart ett år gammel vokalgruppe som nylig har vært rundt i hele fylket og sunget for en haug med ungdomsskoleelever. Nå er vi i full gang med forberedelser for å «innta» også det voksne publikum, og det gleder jeg meg stort til. Har ellers jobbet i mange ulike konstellasjoner som sanger, artist og skuespiller i alt fra store musikaler som Mamma Mia og Les Miserables, til mindre produksjoner med storband og jazztrioer.

Kult! Hva har du gjort tidligere som sangpedagog? 
Som pedagog har jeg vært involvert i teater/showproduksjoner og tv-produksjoner som The Voice på TV 2. Jeg har lært gutta i Raske Menn å synge opera (de guttene får til mye rart), og hovedrollen i Rockeulven ved Nationaltheatret å «growle». Mye forskjellig, og det er det som er så gøy med denne jobben. Jeg har også holdt mange kurs og workshops hvor sceneformidling/presentasjonsteknikk har vært på agendaen. Det er spennende og lærerikt for begge parter!

Du, jeg har hørt at du har en spesiell utdannelse innen sangteknikk, kan du fortelle litt om dette? 
Ja, selvsagt! Jeg har spesialisert meg innenfor Komplett Sangteknikk, eller Complete Vocal Technique som det heter internasjonalt, og ble autorisert pedagog i 2011. Jeg «falt» for denne måten å lære om stemmebruk på fordi den setter alle stemmens muligheter inn i et system, basert på anatomi. Den har lært meg at man kan produsere alle lyder på en sunn måte – uansett sjanger. Jeg liker at ting er konkret og enkelt å forklare, og synes særlig CVTs måte å lære om støtte på er god. Musikkens «feeling» og budskap, som selvfølgelig er det viktigste, får et mye friere rom å være i om teknikken funker i bunn.

Foto: Henrik Kjelin, CVI

Og helt til slutt her, hva er planen for resten av påsken? 
Vi skal inn til svigerfar i Hardanger og hilse på dyrene på gården hans (og kanskje vi voksne kan snike til oss en lengre skitur? Vi får se;)). Er jo meldt knallvær, så dette blir bra. Og jeg skal lese bok. Må jo lese ferdig den jeg begynte på i julen, haha!

Kos deg masse med lesingen og god påske, Guro! 


 

Guro på Sangsenteret: