Møt pedagogen: Maylen RustiHei Maylen, hvordan går det? 
Jo, takk, det går veldig bra vil jeg si! Jeg kom akkurat tilbake fra en givende studiosession i Oslo, og har et nytt, spennende samarbeid på gang.

Oi, så gøy! Og kan du fortelle litt om deg selv til de som ikke kjenner deg så godt? 
Ja, selvsagt! Jeg heter Maylen Rusti, er 29 år fra Bergen, og bruker mesteparten av tiden min på sang og musikk. Jeg jobber som artist og låtskriver, både i bandet Alibiet og som soloartist Maylen Rusti, og underviser på Sangsenteret i Bergen sammen med en utrolig fin gjeng.

Så bra du har så mange jern i ilden! Har du noen fritidsaktiviteter utenom musikken?
Utenom musikken liker jeg å reise, gå på fjellet, trene yoga, lese en god bok i ny og ne, og drikke og spise noe godt med samboer eller venner. Jeg ser på meg selv som en slags livsnyter, og er opptatt av at både jeg selv og de rundt meg skal ha det bra. Også setter jeg pris på spennende diskusjoner om menneskers fysikk og psyke, samfunnspolitikk, kunst og kultur.

Tilbake til Sangsenteret, hva underviser du i der? 
På Sangsenteret underviser jeg i de fleste sjangre, men hovedsakelig i pop, rock og jazz. Jeg jobber mye med puste- og støtteteknikk, og da legger jeg særlig vekt på å bli kjent med sammenhengen mellom kroppen, psyken og stemmen.

Kan du forklare litt hvordan du går fram for å oppnå dette? 
Dette gjør jeg ved hjelp av fysiske øvelser, og ved å ha samtaler rundt det man kjenner når jeg man synger. Jeg oppfatter at det svært ofte handler om å kvitte seg med unødvendige spenninger, både fysisk og psykisk, for å få kontakt med pusten og støtten, og dermed kunne utnytte instrumentet sitt bedre. Jeg liker også å jobbe med formidling, tekstanalyse og performance – hvordan ta med seg gleden man får av å synge på øvingsrommet til en scene eller en forsamling.

Etter at jeg selv har vært gjennom en stemmeoperasjon på grunn av en cyste på stemmebåndet, og deretter nærmere to år med opptrening og behandling, passer jeg alltid på å lære elevene mine gode oppvarmings-, og nedvarmings-/avspenningsøvelser, samt ha fokus på opptrening av de større, viktigere muskelgruppene.

Hva kan elever hos deg forvente av sangundervisningen? 
Målet med min sangundervisning er at elevene skal bli godt kjent med instrumentet sitt, og ikke føle seg begrenset når de synger. De skal kunne være fri i sin tilnærming til formidling, både når det gjelder klang, volum og andre virkemidler, samt ikke få skader.

Du er jo artist i tillegg til å undervise på Sangsenteret, kan du fortelle litt om hva du har jobbet med på den kreative siden? 
Jeg ga ut mitt debutalbum «Heartmachine» i 2014. Siden ga jeg ut de tre singlene «Aleine», «Gaten Min» og «Alltid» med Alibiet i 2015 og 2016, og etter dette har jeg jobbet mye i studio og med låtskriving. Jeg fikk med disse utgivelsene spille på Bergen Fest, Fresfestivalen, Norwegian Wood, Rockefeller i Oslo, Samfundet i Trondheim og diverse scener i Bergen. Singelen min «Changing» førte også til 6 måneder med radiolisting på NRK P3, samt kåring som Ukas Urørt og nominasjon som Årets Norske Nykommer i musikkmagasinet Gaffa.

Og hva er neste på tapetet? 
Debutplaten til Alibiet er nå rett rundt hjørnet, også er jeg i gang med et svært spennende samarbeid rundt soloprosjektet Maylen Rusti.

Takk for praten Maylen! 

Maylen på Sangsenteret i Bergen: 

– Bestill sangtime hos maylen@sangsenter.no